Bra att veta om WC & BAD

Håll rent:
I badrummet finns vissa skrymslen som lätt kan glömmas vid vardagsstädningen. Glömmer man dom tillräckligt länge finns risk för mögeltillväxt.

Kakelavlagringar tas bort med surt rengöringsmedel (pH 2-4). OBS!

Fogarna tål ej sura rengöringsmedel. Mätta därför fogarna med vatten innan rengöringsmedlet appliceras.

Rensa golvbrunnen då och då , så avloppen fungerar bättre och badrummet doftar fräschare.

Olika typer av golvbrunnar:

 

 

Ventilationens frånluftsventiler bör också rengöras med jämna mellanrum.

Var försiktig så att inställningen på injusterade ventiler inte rubbas.

Vädra ut fukten !
Se till att ventilationsdonet inte är övertäckt eller smutsigt. Lämna gärna badrumsdörren på glänt och vädra korsdrag en stund efter dusch och bad.

Torka bort vattnet !
Använd en gummiskrapa och skrapa ned duschvatten i golvbrunnen. Skaka av duschdraperiet och se till att det hänger luftigt.

Installation av tork- och tvättmaskin
Tvättmaskin och torktumlare måste installeras av behörig fackman och vara anpassad till våtrummets ventilation, vatten och avlopp. Felaktig installation kan orsaka fukt- och mögelskador! Fastighetsskötaren kan ge råd.

Håll koll på varmvattentemperaturen !
Låg temperatur ger dålig komfort och kan dessutom öka risken för bakterier tillväxt. Anmäl problem med vattentemperaturen till felanmälan.

Använder du badkaret eller tvättställ till att tvätta kläder i bör du använda milda tvättmedel och inte låta tvätten ligga i blöt för längre.

Undvik att spola ner föremål i wc och tvättställ som kan orsaka stop i avlopp.

Tänk på att vatten i vattenlåset avdunstar. Se till att någon granne eller anhörig spola vatten i handfat, golvbrunnar, wc-stol och diskho om du är borta en längre tid. Då slipper du dålig lukt i lägenheten.

 

Det är absolut förbjudet att borra i kakel och kakelfogar. Våtspärren bakom kaklet blir skadat (Är lika med mögel och vattenskador på sikt)
Sugproppar med olika hållare för uppsättning på kakel finns att köpa på större byggvaruhus eller Ikea.

 

Om man har tvättmaskin i badrummet är det viktigt att lägga skydd under fötterna på tvättmaskinen så att golvet inte får rostmärken som etsas fast.